Bagietka

Published on by Sufrin

5456456703_d612e971eb.jpg

 

Na 3 bagietki, jakieś 10 porcji:

 

 

  • 200 ml ciepłej wody 
  • 1 3/4 łyżki suchych drożdży (jakieś 25 g drożdży świeżych)
  • 1 łyzżeczka soli
  • 300 g mąki pszennej

 

  1. Do dużej miski wlać wodę i drożdże. Odstawić na 5 min.
  2.  Wymieszać drożdże, aż się całkowicie rozpuszczą i dodać sól, mąkę i odrobinę mąki.
  3. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, żeby je mieszać, Położyć je na stolnicę i zagniatać dłonią.
  4.   Jeśli będzie można przenosić ciasto z dłoni do dłoni, będzie dobrze.
  5.  Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce i nakryć ściereczką.
  6.  Nastawić piekarnik na 195 C.
  7.  Zagnieść ponownie ciasto i podzielić na trzy części.
  8.  Z każdej zagnieść wałek na bagietkę.
  9.  Odstawić na 15 minut pod przykryciem.
  10.  Naciąć bagietkę ostrym nożem pod kątem co 3-4 cm.
  11.  Namoczyć pędzelek w wodzie i posmarować bagietki.
  12.  Piec 25 minut na złoty kolor.


Comment on this post