Aloo Paratha

Published on by Sufrin

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRdEIFEgaaHCcJ3FdOBJm_PjOPxZdIBcv7eDvxpiaewkSCmoM8jiQ



2 średnie ugotowane ziemniaki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki Turmericu lub imbiru
1/4 łyżeczki czerwonego lub zielonego chilli
garść kolendry

 

  • Ciasto wyrabiać z mąki pełnoziarnistej (atta)
  • Ziemniaki utłuc na puree.
  • Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
  • Zrobić dwa średniej wielkości chapati, dodać nadzienie do wnętrza chapati i pokyć drugim.
  • Zrolować. Położyć na rozgrzanego piekarnika na 230 stopni C, przykryć folią aluminiową lub na patelni.
  • Kiedy wierzch się pokryje czarnymi plamkami i napęcznieje, można odwrócić placek.
  • Posmarować olejem. Serwować aloo paratha na gorąco.

 

źródło i źródło2 z dokładnym opisem popartym zdjęciami czynności

Published on Kuchnie świata- Indie

To be informed of the latest articles, subscribe:
Comment on this post