Aloo Paratha
2 średnie ugotowane ziemniaki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki Garam Masala
1/2 łyżeczki kminu
1/4 łyżeczki Turmericu lub imbiru
1/4 łyżeczki czerwonego lub zielonego chilli
garść kolendry
- Ciasto wyrabiać z mąki pełnoziarnistej (atta)
- Ziemniaki utłuc na puree.
- Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
- Zrobić dwa średniej wielkości chapati, dodać nadzienie do wnętrza chapati i pokyć drugim.
- Zrolować. Położyć na rozgrzanego piekarnika na 230 stopni C, przykryć folią aluminiową lub na patelni.
- Kiedy wierzch się pokryje czarnymi plamkami i napęcznieje, można odwrócić placek.
- Posmarować olejem. Serwować aloo paratha na gorąco.
źródło i źródło2 z dokładnym opisem popartym zdjęciami czynności