Alloo Pallak - ziemniaki ze szpinakiem

Published on by Sufrin

4571347351_91a080413a.jpg

 

Składniki:

200 g szpinaku w listkach
1 pomidor, pokrojoną w kostkę
1 ziemniak, kostka
1 cebula, drobno posiekana
1 zielona papryka pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka nasion kminku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżka kolendry
2 łyżeczki curry w proszku
1 szczypta asafetida (opcjonalne)
trochę wody
trochę oleju
sól


Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni.

Dodać kminek, asafoetidę, czosnek, cebulę i chili.  

Mieszać 2 do 3 minut.  

Dodać przyprawy (kurkuma, kolendra, curry) i pomidora (mieszać).  

Dolać trochę wody, aby nie spaliły się przyprawy.

Gotować pomidory 2 do 3 minut.

Dodać ziemniaki, szpinak (wymieszać).

Posolić.

Przykryć i pozostawić na 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane (mieszać od czasu do czasu).


Pallak alloo jest gotowy.

Podawać z kaszą kuskus,

 

5069399420_0b55b2a684.jpg

ryżem

 

 5087983342_deb578bc0f.jpg

 

lub parathas.

 

 

źródło i Flickr

Published on Kuchnie świata- Indie

Comment on this post