Adżyka - czerwony sos słodko-kwaśny

Published on by Sufrin

http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ12Umf4WrzCJ2vnh95feOik1A2siYPRT1sSzBG5n2xzRaAvr0k

 

2 duże marchewki
5 średnich jabłek
3-4 duże papryki – czerwone lub żółte
10 szklanek pomidorów, ćwiartki
1 szklanka oleju
150 g (2/3 szklanki lub 24 sztuki) dużych ząbków czosnku
150 g (2/3 szklanki lub 14 sztuk) jalapenos (ostrej papryczki / chilli / czuszki)
2 łyżki soli

 

1. Używając miksera, drobno posiekać marchewkę, jabłka, paprykę oraz pomidory i wrzucić do dużego garnka.

2.  Wstawić garnek na ogień i zagotować. Ciągle mieszać warzywa.

3. Przykryć garnek, zmniejszyć płomień i dusić pół godziny.

4. W mikserze połączyć czosnek z jalapenos.

5. Mieszankę wraz z solą i olejem dodać do duszonych jarzyn.

6. Dusić kolejne pół godziny.

7. Sos można przełożyć do słoików.

 

 

źródło i obrazek

Comment on this post