Baharat
Baharat jest mieszanką przyprawową z Północnej Afryki North African. Używa się jej zatem w Libanie, Syrii, Izraelu i Jordanii. Baharat oznacza w języku arabskim po prostu "przyprawę". Stosuje się ją do sporządzania potraw z pomidorami, sosów i zup. Świetnie sprawdza się w daniach z soczewicą oraz pilawach. Turecki baharat jest zbliżony do wersji arabskiej, ale różni się dodatkiem mięty. Tureccy kucharze używają jej do wyrobu kofte, zbożowego pilawu czy dań warzywnych. Wspaniale komponuje się z grillowanymi jarzynami (np. bakłażanem) lub w ratatouille po turecku.
Baharat
2 łyżki czarnego pieprzu, zmielić
2 łyżki papryki
2 łyżki mielonego kminu
1 łyżki mielonej kolendry
1 łyżki mielonego czosnku
1 łyżeczki gałki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
Turecki Baharat
2 łyżki mielonego pieprzu
2 łyżki mielonego kminu
1 łyżki mielonej kolendry
1 łyżki mielonej mięty
1 łyżki mielonego czosnku
1 łyżeczka gałki
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta mielonego cynamonu
źródło i Flickr