750 grammes
All our cooking blogs Follow this blog Administration + Create my blog
Jadłospis na jesień (cztery dni)

Jadłospis na jesień (cztery dni)

1 dzień Śniadanie (250 kcal) Płatki zbożowe z czekoladą: 2 łyżki płatków owsianych namoczonych poprzedniego dnia w gorącej wodzie, zalać szklanką gorącego mleka sojowego dodać rodzynki, szczyptę cynamonu 2 kostki stertej gorzkiej czekolady Obiad (450...

Read more

Jabłka z selerem naciowym

Jabłka z selerem naciowym

2 jabłka 1 łodyga selera naciowego 1 łyżeczka octu jabłkowego sól do smaku dowolne zioła, np. mięta, estragon Jabłka pokroić w kostkę. Seler obrać z włókien i pokroić w jeszcze drobniejszą kostkę. Umieścić w misce i polać octem, osolić. Wymieszać składniki...

Read more

Ciecierzyca z warzywami

Ciecierzyca z warzywami

1 duża cebula 1 ząbek czosnku szczypta soli 1 marchewka 1 łyżka curry 2 łyżki wody 1 puszka ciecierzycy = 220 g 4 pomidory typu Lima, podłużne, mięsiste 1/2 szklanki bulionu warzywnego Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni z oliwą....

Read more

Kalafior zapiekany

Kalafior zapiekany

1 główka kalafiora łyżeczka kminu rzymskiego ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy, 1 łyżka soli do smaku. Podzielić kalafiora na małe kawałki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić sosem: kmin, czosnek, oliwa. Posolić wierzch. Zapiec przez 10 minut w 220...

Read more

Chleb z cukinią

Chleb z cukinią

2 filiżanki mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki mielonego czosnku 1 ½ filiżanki startej cukinii (albo dwie małe) ½ filiżanki pieczonych jabłek ¼ filizanki jabłkowego koncentratu, może być także pomarańczowy...

Read more

Wapń w pożywieniu

Wapń w pożywieniu

Top 10 źródeł wapnia w diecie wegetariańskiej: 1. Fasola (1 filiż. zawiera 263 mg wapnia) 2. Czarna fasola (1 filiż. zawiera 239 mg) 3. masło sezamowe (1 łyżka zawiera 154 mg) 4. Tofu (1/2 filiż. zawiera 125 mg) 5. Migdały (1 oz. zawiera 81.5 mg) 6. Arugula...

Read more

Sos jabłkowo-żurawinowy

Sos jabłkowo-żurawinowy

3 jabłka 1 opakowanie suszonej żurawiny 1/2 filiżanki cukru woda Umieścić jabłka w garnku z wodą. Gotować, aż się rozpadną. Utłuc i dodać żurawinę, cukier i wodę, jeśli potrzeba. Gotować jeszcze 10 minut do czasu, gdy żurawina będzie podskakiwać. Przetrzeć...

Read more

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>