WARTOŚCI ODŻYWCZE

Tuesday 2 march 2 02 /03 /Mar 14:19
veg--plastry-ogorka.jpg

Działa moczopędnie - potas.

Rozpuszcza kwas moczowy w nerkach, co zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych.

Pektyny i związki gorczycowe wpływają pozytywnie na funkcje wątroby i wydzielanie żółci.

Normuje ciśnienie krwi.

Polecany w dietach odchudzających.




Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Tuesday 2 march 2 02 /03 /Mar 14:16
Źródło witaminy A, C, E, PP, K i żelaza.

Usuwa zmęczenie.

Usuwa nadmiar wody z organizmu - polecana przy schorzeniach nerek i układu moczowego.

Oczyszcza, odświeża oddech, rozrzedza krew.


Źródło: Jedzenie, które leczy

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 15:25

Beta-karoten poprawia odporność i zapobiega wolnym rodnikom. Obniża ryzyko wystąpienia nowotworów. Chroni błony śluzowe. Poprawia wzrok. Opóźnia starzenie się skóry.

Witaminy B 1 i B 2 poprawiają przemianę materiii wchłanianie wapnia.

Marchew oczyszcza wątrobę i jelita.

Potas, sód i krzem regulują pracę serca.

Pektyny wpływają na cholesterol.

Flawonoidy działają przeciwrozkurczowo na naczynia wieńcowe i serce.

Jest moczopędna, przeciwzapalna i bakteriobójcza, wspomaga funkcje nerek.



Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 15:19
Selen i witamina B zapobiegają nowotworom.

Zeaksantyna - barwnik - blokuje aktywność wolnych rodników.

Witamina B 3, magnez i żelazo poprawia pamięć i koncentrację.

Zapobiega zaparciom - błonnik.

Osłania żołądek, regeneruje błonę śluzową. Leczy wrzody.

Obniża zły cholesterol.


Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 15:18
Reguluje trawienie.

Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.

Usprawnia ikład nerwowy dzięki zawartości witaminy B.

Potas zapewnia dobrą pracę serca.


Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 14:51



Bogate źródło witaminy C, pobudzają odporność i uszczelniają nabłonki.

Leczą stany zapalne i infekcje.

Flawonoidy - barwniki roślinne - pobudzają wydzielanie żółci i przyspieszają trawienie.

Dodają energii - potas wzmacnia serce, mięśnie.

Obniżają poziom złego cholesterolu.

Wzmacniają w czasie rekonwalescencji. Żelazo odbudowuje erytrocyty.

Witaminy B, wapń, magnez wspomagają pracę mózgu, działają uspokajająco.

Kiełki gorczycy:

zwiększają siłę mięśni.

Kiełki lucerny:

Wzmacnia włosy, paznokcie. Goi, regeneruje naskórek.

Dostarcza fitoestrogenów.

Łagodzi objawy menopauzy, zapobiega osteoporozie i nowotworom.

!!!!  B 12 !!!!

Kiełki pszenicy:

Witamina B 1, chroni przed zaburzeniami czucia i zmniejsza ryzyko zaćmy.

Kiełki rzodkiewki:


Chronią przed infekcjami - witamina C.

Poprawiają stan włosów - siarka.

Przyspieszają przemianę materii - źródło potasu, magnezu, jodu.

Kiełki rzeżuchy:


Polecane osobom z chorobami tarczycy - jod.

Żółciopędne, poprawiają apetyt.

Kiełki słonecznika:

Opóźnia procesy starzenia - witamian E.

Zielone pędy sa źródłem wiatminy D, lecytyny i kwasów tłuszczowych.


Kiełki soczewicy:

Zawierają kwas foliowy, białko, wiatminę C, błonnik.

Kiełki soi:

Żelazo, witamina B.


Źródło: Jedzenie, które leczy

 

Kiełki brokuła:

 

http://2.bp.blogspot.com/_vNn5dNeG0eQ/Ssl0wnkICTI/AAAAAAAAAPo/jBRgXGylAWI/s320/broccoli.jpg

 

zapobiega rozwojowi komórek rakowych, u kobiet zmniejsza się możliwość rozwoju raka piersi

 

zawierają 50 razy więcej antyoksydantów niż całe warzywo

 

tłumią symptomy alergii i astmy

 

chronią system immunologiczny

 

redukują zagrożenie przerostu prostaty

 

zwalczają problemy żołądkowe

 

źródło

By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 14:46


Bogate w wapń, magnez, fosfor, potas, sód, kwas foliowy, beta-karoten, witaminę B, C i K, działa moczopędnie.

Karczochy sa lekkostrawne.

Inulina pobudza bakterie w jelitach do lepszej pracy.

Wzmacnia wątrobę, obniża cholesterol.

Cynaryna nadaje karczochom gorzki smak, ale ponad to reguluje produkcję soków żołądkowych i żółci - wspomaga trawienie. Odkwasza organizm.]


Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 14:35
Przeciwnowotworowa.

Wzmacnia układ odpornościowy - witamina C, witamina E, witaminy z grupy B. Niszczy bakterie i wirusy.

Obniża poziom złego cholesterolu.

Chroni przed miażdżycą.

Usprawnia pracę przewodu pokarmowego.

Chroni śluzówkę żołądka przed kwasem trawiennym.

Spożywana na surowo odtruwa żołądek i "górną" okrężnicę.

Duża zawartość żelaza działa krwiotwórczo.

Poprawia pamięć i koncentrację.




Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 14:31
Witaminy, sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, jod, co poprawia krążenie krwi, stabilizuje poziom cukru we krwi, ułatwia trawienie.

Oczyszcza krew z toksyn.


Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments
Monday 1 march 1 01 /03 /Mar 14:26
veg--kalafior.jpg

Bogaty w wapń, magnez, kwas foliowy, potas, bor, beta-karoten, witaminę C.

Oczyszcza krew. Dobry na krwawiące dziąsła, zaburzenia pracy nerek, pęcherza, nadciśnienie tętnicze i zaparcia.



Źródło: Jedzenie, które leczy
By Sufrin - Posted in: WARTOŚCI ODŻYWCZE
Enter comment - View the 0 comments

Overview

Search

Recommend

Create your blog for free on over-blog.com - Contact - Terms of Service - Earn Royalties - Report abuse - Most commented articles